Corona maatregelen

Het covid-19 virus heeft heel de wereld in zijn macht. De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook wij als stamboek moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Op deze vindt u een overzicht van de genomen maatregelen door het stamboek, en bij uitbreiding de maatregelen van toepassing in de paardensector verspreidt door paarden.vlaanderen.

Beste allemaal,

Het stamboekbestuur heeft besloten alle nationale activiteiten voor het jaar 2020 af te gelasten. Dit wil zeggen dat er geen premiekeuringen, nationale keuring en verrichtingsproeven zullen doorgaan. We stellen de gezondheid van onze stamboekmedewerkers voorop. Verdere info rond geldigheid predicaten en eerder afgelegde verrichtingsproeven kunnen bevraagd worden bij het nationaal secretariaat.

Brief van de voorzitter: klik HIER
Link naar nieuwsbericht: klik HIER

Beste fjordenvrienden,

De sanitaire crisis Covid 19 is volop aan de gang! De lockdown, ingesteld door de federale regering, vertraagt in sterke mate alle menselijke activiteit. Alle evenementen in de paardensector worden afgelast en dus ook binnen de fjordenwereld.

We waren genoodzaakt de hengstenkeuring voorzien op 21 maart af te lassen. Desalnietemin zal het fokseizoen 2020 weldra van start gaan. Daarom nam het bestuur enkele speciale maatregelen inzake het hengstenbeleid en het toekennen van deklicenties. Alle fjordhengsten kunnen dekbonnen aanvragen op het secretariaat. Om deze te verkrijgen zal het DNA van de hengst op voorhand bepaald zijn en een recente CEM-test met negatief resultaat afgenomen. Dekbonnen geven de eigenaar de mogelijkheid hun veulen in het hoofdstamboek in te schrijven (Klasse A, B of C)

Alle hengsten die een deklicentie verkregen in 2019 verkrijgen een administratieve licentie voor 2020. Reeds gekeurde hengsten die zich opnieuw moesten voorstellen ter goedkeuring in 2020, zullen zich in 2021 opnieuw moeten voorstellen op de hengstenkeuring, in de reeks voorzien in 2020.

Een speciale regeling werd uitgewerkt voor de hengsten die zich voor de eerste keer inschreven op de hengstenkeuring in 2020. Het betreft hier de 3-jarigen Thor van de landweg, Torre van het poezelerf, Harlem d’ober en Niels, en de 4-jarige Hizkia. Indien de hengst zich voorstelt op de hengstenkeuring (datum nader te bepalen, na covid 19 crisis) en goedgekeurd wordt, kunnen zijn veulens worden ingeschreven in het hoofdstamboek, Klasse A. Wordt de hengst niet goedgekeurd, of stelt hij zich niet voor op de keuring, dan kunnen de veulens ingeschreven worden in het hoofdstamboek, Klasse B.

Een identiteitscontrole van de hengsten is niet nodig. Ons fokreglement voorziet een DNA-typering met ouderschapscontrole voor alle paarden geboren na 2019 die in de fokkerij gebruikt worden.

Met al uw vragen kan U steeds terecht bij het secretariaat van de vereniging.

Draag zorg voor uzelf en de personen rondom u.

Tijl Delahaye
Nationaal voorzitter Belgisch Fjordenpaardenstamboek

Vanuit paarden.vlaanderen is een algemeen platform opgesteld waar alle maatregelen in de paardensector omwille van covid-19 overzichtelijk verzameld worden.

Via onderstaande link kan je die pagina bezoeken:
https://paarden.vlaanderen/nl/nieuws/Lees-hier-al-het-nieuws-over-het-Coronavirus#.XndZWIhKiM_

Beste fjordenliefhebbers,

Naar aanleiding van de beslissingen genomen door de federale regering in
het kader van de sanitaire crisis veroorzaakt door het coronavirus, ziet
het Belgisch stamboek zich genoodzaakt de nationale hengstenkeuring van
21 maart 2020 af te lassen.
Het bestuur zal zo snel mogelijk werken maken van een andere
keuringsvorm, opdat alle hengsten die waren ingeschreven op de keuring
hun eventuele deklicentie kunnen verkrijgen en het fokseizoen 2020 zo
weinig mogelijk moet lijden onder deze crisis.  Hengstenhouders en leden
zullen op de hoogte worden gehouden van de genomen beslissingen, en dit
ten laatste voor 3 april, huidige einddatum van de momenteel genomen
regeringsbeslissingen.

Tijl Delahaye
Nationaal voorzitter Belgisch Fjordenpaardenstamboek

 

Sponsors

Contacteer ons

Belgisch Fjordenstamboek

T: +32 476 27 46 08

web@fjordstudbook.be