CREMERS SAM

Sam Cremers heeft een passie voor fjorden. Hij woont samen met zijn gezin in Lierneux en nam de fokkerij over van zijn vader die in 1997 begon met het houden van fjorden. Zijn vader was destijds opzoek naar een kalm, rustig paard dat vooral geschikt was als familiepaard. Tijdens zijn zoektocht zag hij dat in Nederland en Frankrijk fjorden gebruikt werden om natuurreservaten te onderhouden. Zo kwam hij op het idee om fjorden te huisvesten in het natuurreservaat in Lierneux. Het project begon met een tiental fjorden die ze kochten bij de familie Ernwein uit Frankrijk. Dekhengst Ronald was een van deze fjorden. Frits volgde hem op en later kwam ook Lora.

In de loop der jaren nam Sam de fokkerij over. Nu is hij in het bezit van goedgekeurde dekhengst Leo de Chaumont. Sam vindt het type en het hoofd belangrijk bij het selecteren van fjorden. Ze moeten een mooie uitstraling hebben. Zo heeft hij graag fjorden met een ronde kaak, breed voorhoofd, mooie manen en sprekende blik. Deze lijn probeert hij door te trekken in zijn fokkerij. Ook bij de aankoop van nieuwe paarden selecteert hij op type. De meeste paarden zijn afkomstig uit Frankijk van bij de familie Ernwein. In de toekomst gaat hij dan ook op zoek naar nieuwe bloedlijnen voor zijn fokkerij.

22 Jaar later houdt hij zijn fjorden nog steeds in natuurreservaten. Op dit moment heeft hij 26 fjorden. Hij stelt kuddes samen van verschillende leeftijden. Jonge paarden leren veel van oudere paarden. Het houden van paarden op deze manier is niet altijd gemakkelijk, maar het zorgt wel voor sterke paarden met een goede weerstand.  Bovendien gebeurt het spenen natuurlijk waardoor de veulens een zeer goede band krijgen met elkaar en de andere paarden van de kudde. Een deel van zijn paarden gebruikt hij elke week voor de lessen van de ponyclub. Hij vindt het belangrijk dat fjorden veelzijdig zijn. Ze moeten werklust hebben maar ook kalm en rustig blijven.

Sponsors

Contacteer ons

Belgisch Fjordenstamboek

T: +32 476 27 46 08

web@fjordstudbook.be