Het doel van de fokkerij

Door middel van raszuiverheid het karakter, de aanvaarde variaties en de veelzijdigheid van het Fjordpaard behouden en een gezond, functioneel paard fokken. Ook het behouden van de origineel erkende raskleuren alsook de primitieve aftekeningen, die kunnen variëren volgens de lichaamskleur. Aftekeningen en kleuren die afwijken van het rastype moeten vermeden worden en zijn ontoelaatbaar.

Het Fjordpaard zal in zijn algemeen beeld krachtig gebouwd zijn en sterk, in goede verhouding en atletisch voorkomen. Het paard zal een mooie uitstraling hebben en bekorend overkomen. Het Fjordpaard zal werkzaam zijn, afhankelijk, gewillig en kalm blijven in de meeste situaties en het zal natuurlijke, evenwichtige bewegingen hebben. Het Fjordpaard zal een veelzijdig rij- ; men- en werkpaard zijn. De bouw van de Fjord zal ervoor instaan dat hij zich goed beweegt zowel op moeilijk terrein als op vlakke grond.

Met deze kwaliteiten zal het Fjordpaard gemakkelijk zijn in de omgang en geschikt als familiepaard alsook voor verschillende activiteiten zoals in ruiterscholen, in competitie en als vrijetijdspaard.

“The Fjord Horse International Handbook”