De geschiedenis van het Fjordenras

Het Fjordpaard is één van ’s wereldse oudste en zuiverste paardenrassen. Er werd hoofdzakelijk gefokt in het westen van Noorwegen, zodat het ras ook bekend was onder de naam “Vestlandshesten”.

Er is weinig bekend over de oorsprong van het ras. Er zijn veel gelijkenissen tussen het wilde Przewalskipaard en de Fjord, zoals de kleur en de primitieve aftekeningen. Ook lijkt de Fjord nogal op de Tarpan, het Europese wilde paard dat nu in zijn natuurlijke staat uitgestorven is. Het Fjordenpaard stamt echter niet af van de wilde paarden, want de Przewalski heeft 66 chromosomen en de Fjord en Tarpan 64.

Het is meest aannemelijk dat het paard naar Noorwegen kwam vanuit het Oosten. Het blijkt dat er wilde paarden aanwezig waren in het zuiden van Zweden en in Denemarken sinds de laatste ijstijd. Archeologische opgravingen bewijzen dat het paard gedomesticeerd werd in het Bronzen tijdperk, ca 1200 V.Chr. Vikingbegraafplaatsen tonen aan dat het paard sinds zowat 2000 jaar gefokt werd door de mens en men vermoed dat het Fjordpaard een nakomeling is van de eerste paarden in Noorwegen. Doorheen de jaren waren er talrijke contacten tussen Noorwegen, IJsland en de Britse Eilanden en de paarden die langs de zee overkwamen hebben vast en zeker de ontwikkeling in de fokkerij beïnvloed.

Het lijkt dat er verscheidenheid bestond in grootte en type van de fjord van noord tot zuid Vestlandet (Westkust). Het Fjordpaard van Nordfjord en Sunnmøre was ervoor bekend groter te zijn, met grovere beenderen en met overvloediger manen, staart en kotenbehang dan de Fjord in Sunnhordland, die kleiner, lichter en fijner was. Dit bracht het vermoeden tot stand dat er misschien verschillende types bestonden bij het Fjordpaard met een licht verschillende oorsprong. Een voorbeeld bij het lichtere type is Rosendalsborken I 8, geboren in 1863 in Kvinnherad.

De belangrijkste hengst in de geschiedenis van het ras is Njål 166, geboren in 1891 in Stryn. Njål was een van de hengsten in de streek van Sogn og Fjordane en stond van 1896 tot aan zijn dood in 1910 te Sunde in Stryn. Men vindt hem terug in de afstamming van elke levende hedendaagse Fjord over de ganse wereld.

“The Fjord Horse International Handbook”

Rosendalsborken | 8
Rosendalsborken | 8
Njal 166
Njal 166