Hengstenkeuring 2020 – Corona maatregelen

Beste fjordenvrienden,

De sanitaire crisis Covid 19 is volop aan de gang! De lockdown, ingesteld door de federale regering, vertraagt in sterke mate alle menselijke activiteit. Alle evenementen in de paardensector worden afgelast en dus ook binnen de fjordenwereld.

We waren genoodzaakt de hengstenkeuring voorzien op 21 maart af te lassen. Desalnietemin zal het fokseizoen 2020 weldra van start gaan. Daarom nam het bestuur enkele speciale maatregelen inzake het hengstenbeleid en het toekennen van deklicenties. Alle fjordhengsten kunnen dekbonnen aanvragen op het secretariaat. Om deze te verkrijgen zal het DNA van de hengst op voorhand bepaald zijn en een recente CEM-test met negatief resultaat afgenomen. Dekbonnen geven de eigenaar de mogelijkheid hun veulen in het hoofdstamboek in te schrijven (Klasse A, B of C)

Alle hengsten die een deklicentie verkregen in 2019 verkrijgen een administratieve licentie voor 2020. Reeds gekeurde hengsten die zich opnieuw moesten voorstellen ter goedkeuring in 2020, zullen zich in 2021 opnieuw moeten voorstellen op de hengstenkeuring, in de reeks voorzien in 2020.

Een speciale regeling werd uitgewerkt voor de hengsten die zich voor de eerste keer inschreven op de hengstenkeuring in 2020. Het betreft hier de 3-jarigen Thor van de landweg, Torre van het poezelerf, Harlem d’ober en Niels, en de 4-jarige Hizkia. Indien de hengst zich voorstelt op de hengstenkeuring (datum nader te bepalen, na covid 19 crisis) en goedgekeurd wordt, kunnen zijn veulens worden ingeschreven in het hoofdstamboek, Klasse A. Wordt de hengst niet goedgekeurd, of stelt hij zich niet voor op de keuring, dan kunnen de veulens ingeschreven worden in het hoofdstamboek, Klasse B.

Een identiteitscontrole van de hengsten is niet nodig. Ons fokreglement voorziet een DNA-typering met ouderschapscontrole voor alle paarden geboren na 2019 die in de fokkerij gebruikt worden.

Met al uw vragen kan U steeds terecht bij het secretariaat van de vereniging.

Draag zorg voor uzelf en de personen rondom u.

Tijl Delahaye
Nationaal voorzitter Belgisch Fjordenpaardenstamboek