Het Fjordenpaard - de rasstandaard

Hoogte: Er is geen boven- of ondermaat limiet, maar de beoogde stokmaat ligt tussen 135 cm en 150 cm.

Kleuren: De vijf aanvaarde kleuren zijn brunblakk (vaalbruin), ulsblakk (vaalwit), grå (vaalgrijs), rødblakk (vaalrood) en gulblakk (vaalgeel).

Manen: De maantop bij volwassen paarden bedekt de helft tot tweederde van het hoofd. Overvloedige beharing op de benen is niet gewenst. De traditie bepaalt dat de Fjord rechtopstaande manen heeft.

Het hoofd is belangrijk. Het zal goed geproportioneerd zijn, klein en welomlijnd met een wijd en plat voorhoofd. De lengte van het oog tot aan de neus zal kort zijn; het profiel zal recht zijn of bij voorkeur lichtjes concaaf. De ogen zijn groot, donker en glanzend met een rustige uitdrukking. De neusgaten moeten wijd zijn en geproportioneerd zodat de neus een “vierkante” uitdrukking geeft. De wangen zullen welomlijnd zijn. De onderkaken zullen niet te zwaar zijn, zodat ze geen grove uitdrukking geven aan het hoofd. De keelgang zal voldoende wijd zijn om een goede beweeglijkheid van het hoofd toe te laten. De oren zullen relatief kort zijn, met een verfijning naar de punt toe en met een wijde inplanting. De oren zullen parallel staan met een buitenwaartse curve vanaf de top tot in het midden van het oor.

Structuur en ontwikkeling: De harmonie in de lichaamsbouw is heel belangrijk.

De hals zal een gebogen toplijn hebben. Vandaag streven we naar een soepele nek, geschikt om onder het zadel te rijden en te mennen. Ook houden we van enige lengte in de overgang nek – hoofd (atlas).

Schouder en Schoft: De schouder heeft een belangrijke invloed op de bewegingen van het paard, vandaar dat een schuine schouder wenselijk is voor het goed voorwaarts strekken van de voorbenen.

Bij het Fjordpaard is de schoft niet sterk uitgesproken maar maakt een vlotte overgang naar de rug.

De benen en hoeven: De benen zullen correct gelijnd zijn. De gewrichten en pezen zullen droog zijn en goed afgetekend. Het spronggewricht zal breed zijn en goed ontwikkeld; in verhouding tot het paard. Het Fjordpaard zal goed geproportioneerde hoeven hebben van goede kwaliteit.

De bewegingen zijn bijzonder belangrijk voor het Fjordpaard. Ze moeten voldoende veerkracht en stuwkracht hebben om een ongedwongen stap, draf en galop te waarborgen. De bewegingen zullen krachtig en evenwichtig zijn, met een goed ritme. Het Fjordpaard moet zich in de drie gangen vrij bewegen.

Geslachtskenmerken: Het Fjordpaard heeft een uitgesproken geslachtskenmerk. Een hengst zal mannelijkheid uitstralen en een merrie vrouwelijkheid.

“The Fjord Horse International Handbook”